Komma Hem

Det är inte lätt att komma hem efter en total laryngektomi. Det vet vi. Men med tiden kommer du att kunna njuta av livet igen.

Visste du det här?

  • Du kan minska din hosta.
  • Du kan lära dig att använda rösten igen.
  • Du kan fortfarande njuta av dofter och smaker.
  • Du kan njuta av livet efter en total laryngektomi.

Det blir lättare för varje dag att sköta ditt stoma

När du kommer hem från sjukhuset kan det kännas svårt att sköta stomat. Men faktum är att det blir lättare med tiden. Snart kan du njuta av livet igen.

Ditt stoma leder direkt till lungorna, så det är viktigt att hålla det skyddat. Använd en fukt- och värmeväxlare (HME) dygnet runt. Den tillför värme och fukt till luften du andas in. Den utför samma jobb som din näsa normalt skulle ha gjort.

Håll ditt stoma rent och fritt från slem. Be din läkare eller logoped om specifika anvisningar om hur du ska göra. Undvik att rengöra med något som är tillräckligt litet för att kunna falla in i stomat. Lillfingret är ett bra mått som du kan jämföra med storleken på stomat.

Efterhand som ditt stoma läker kan det krympa. Detta är normalt, men stomat får inte bli alltför litet, eftersom det kan göra dig andfådd. Om du tror att ditt stoma håller på att bli för litet, bör du kontakta din läkare eller logoped med en gång. Du kan behöva en Provox LaryTube (en mjuk silikonkanyl) för att hålla stomat öppet. Den fungerar som ett plåster och håller din Provox HME-kassett på plats så att du kan använda den dygnet runt.

Minska hosta och slem

När du hostar efter en laryngektomi kommer slemmet ut genom stomat i stället för munnen. Vi vet att det är frustrerande men det blir lättare med tiden. Slemproduktionen minskar om du alltid har din Provox HME på dig.

HME-kassetten håller kvar värmen och fukten när du andas ut, och ger tillbaks dem igen när du andas in. Eftersom laryngektomin gör att luftvägarna från näsan och munnen kopplas bort, sker detta inte längre automatiskt i näsan. Därför producerar lungorna mer slem om du inte skyddar dem.

Om det känns som om du vill hosta, tar du bort HME-kassetten och håller en näsduk över stomat. Precis som när du använder en näsduk när du hostar genom munnen, så skyddar detta både dig själv och personer omkring dig. Ibland hinner du förstås inte göra detta. I så fall tar du bort din HME-kassett och torkar ren den med en näsduk. Om slem kommer in i HME-kassetten kan du sätta i en ny. Du ska emellertid inte tvätta den, eftersom den då slutar att fungera. När du har hostat är det viktigt att du noga torkar bort allt slem, för att plåstret inte ska lossna och för att huden inte ska bli irriterad.

Lär dig att använda rösten

Rösten är en del av vad som gör dig unik, eftersom du använder den för att förmedla tankar och känslor.

Det snabbaste och mest naturliga sättet att få tillbaka rösten är att tala med hjälp av en röstventil. Röstventilen placeras i en ny öppning mellan luftstrupen och matstrupen. Läkaren kan utföra den här operationen under laryngektomin eller senare, när ditt stoma har läkt. Så här fungerar det: när du täpper till ditt stoma passerar luften från lungorna genom röstventilen och in i svalget. Luften får vävnaden längst bak i svalget att vibrera och det produceras ljud.

Det finns fler sätt att lära sig tala igen, till exempel med hjälp av en röstgenerator eller med matstrupstal.

Lär dig att lukta och smaka igen

En viktig del av en måltid är att njuta av smaker. Maten smakar annorlunda utan luften som passerar genom näsan tillsammans med aromerna. Du kan lära dig att känna smaken av maten och att känna dofter igen, det är bara en fråga om teknik. I grund och botten är det som att gäspa med munnen stängd. Metoden som används kallas en ”artig gäspning” och om du vill veta mer om den är du välkommen att kontakta oss.

Gå vidare

Om du använder en röstventil är det troligt att du snart är redo för att tala handsfree. Vi vill gärna ta det här spännande steget tillsammans med dig. När du har vant dig vid dina Provox HME-kassetter och din hud har läkts tillräckligt för att klara den bästa fastsättningsprodukten, så bör du kunna tala bra. Du bestämmer, i samråd med din läkare eller logoped, när du vill pröva Provox FreeHands FlexiVoice, som gör att du kan tala handsfree med en HME-kassett.

Provox Komma Hem

Provox Komma Hem innehåller produkter och information för att göra övergången från sjukhuset till hemmet så smidig som möjligt.

Läs mer om paketet och hör av dig till oss för ett kostnadsfritt exemplar av Provox Komma Hem.

läs mer

Dela

Spara till mitt innehåll