Förberedelser inför en laryngektomi

Trots att en total laryngektomi innebär förändringar i din vardag, är det fortfarande möjligt att leva ett lyckligt liv. Denna artikel går igenom hur du förbereder dig inför en laryngektomi, med saker att tänka på före och efter operationen.

Att hantera beskedet

Den första reaktionen till beskedet att du behöver en total laryngektomi varierar från person till person. Att genomgå en total laryngektomi kan vara en överväldigande upplevelse, men du behöver inte känna dig ensam. Det finns mer än 100, 000 personer världen över som genomgått samma operation. Du kanske känner dig oroad och rädd; alla är olika. Vanligtvis när en total laryngektomi bedöms nödvändig bokas operationen in inom några veckor.

Att prata med familj och vänner kan hjälpa dig att hantera situationen. Det kan också hjälpa att prata med någon utöver dina närmsta, exempelvis din läkare eller logoped.

Vad är en total laryngektomi?

Målet med en total laryngektomi är att avlägsna cancern fullständigt. Ingreppet innebär att struphuvudet avlägsnas – även kallat larynx. Efter en laryngektomi sker andningen genom en öppning i halsen som kallas för trakeostomi, istället för näsan och munnen.

Före laryngektomin

Innan operationen kommer du att träffa ditt läkarteam som vanligtvis består av:

  • Specialistsjuksköterska
  • Logoped
  • Kirurg

Din kirurg kommer att förklara ingreppet för dig; det är viktigt att du förstår vad ingreppet innebär och hur det kommer att påverka dig på både lång och kort sikt. Det kan vara bra att på förhand förbereda eventuella frågor du har till din kirurg. Att ha familj eller vänner med dig på möten kan hjälpa till att ställa frågor och skriva ner svar kan också vara hjälpsamt.

Frågor du kanske har inför en laryngektomi:

  • Vilka bieffekter, fördelar och risker finns det med ingreppet?
  • Hur kan man hantera bieffekterna?
  • Vilka alternativ finns för att kunna tala igen?
  • Hur stor är sannolikheten att jag kan äta normalt igen?
  • Hur förbereder jag mig på bästa sätt inför operationen?
  • Hur länge kommer jag att vara på sjukhuset efter operationen?
  • Hur kommer operationen påverka mitt arbete och vanliga aktiviter?
  • Hur ofta och länge kommer det finnas behov för uppföljningar?

Det kan kännas bra att träffa andra personer som redan genomgått en total laryngektomi. De kan dela med sig av sina upplevelser och finnas som stöd. I många fall kan du be ditt sjukhus att få komma i kontakt med andra laryngektomerade personer eller höra av dig till en lokal stödgrupp som kan ge information och råd.

Här är Tores historia

Allt började med en liten bula på halsen. En vecka efter cancerdiagnosen hade Tore genomgått en total laryngektomi. Efter operationen var Tore fast besluten att kunna prata igen, och att återvända till jobbet. Han lyckades med båda och fortsatte jobba i 16 år till innan han gick i pension.

Livet efter en laryngektomi kan variera från person till person, det här är ett exempel.

Tore Ackeström berättar om sin Provox röstventil och Provox FreeHands FlexiVoice

Efter laryngektomin

Efter operationen kommer du troligen att känna dig svag eller trött under en tid. Din nacke kan vara svullen, och du kan uppleva smärta och obehag de första dagarna. Läkarna och sjuksköterskorna kommer att hjälpa dig och se till att du hanterar smärtan och andas på ett säkert sätt.

Innan du skrivs ut från sjukhsuet, kommer du att få veta vad du kan förvänta dig vid hemkomsten och hur du tar hand om ditt stoma. De första månaderna kan du uppleva att dina lungor producerar mer slem än vanligt och att skötseln av ditt stoma känns skrämmande, men det blir enklare med tiden. Att sköta om ditt stoma genom att skapa en daglig rutin kan vara viktigt för att hålla stomat rent och fritt från slem.

Dela

Spara till mitt innehåll