Att tala med en röstventil

Den vanligaste metoden som används idag efter total laryngektomi är tal med en röstventil. Det anses också vara den mest framgångsrika av de tre metoderna för röstrehabilitering – att skapa den mest naturliga rösten.

Vad är en röstventil?

En röstventil är en liten plastanordning som har två "flänsar" på vardera sidan för att hålla den på plats. Mellan de två flänsarna finns ett litet rör som innehåller en envägsventil. Denna ventil öppnas när du pratar och stänger när du äter eller andas.

Din logoped kan hjälpa dig att träna din nya röst och kommer rekommendera övningar som kommer att göra din röst så tydlig och begriplig som möjligt.

Hur fungerar en röstventil?

Efter operationen sker all andning via öppningen i halsen (även kallad stoma). När stomat täcks innan utandning, riktas all luft från lungorna från luftstrupen via röstventilen in i matstrupen innan den når din mun. När utandningsluft passerar genom den övre delen av matstrupen, kommer den omgivande vävnaden att börja vibrera. Dessa vibrationer skapar ljud som slutar som talade ord när de formas av tungan och läpparna.

Fördelar med att använda en röstventil:

  • Mer naturlig röstkvalitet än andra metoder
  • Går relativt snabbt och lätt att lära sig

Utmaningarna med att använda en röstventil:

  • Alla är inte lämpade att ha en röstventil
  • Krävs daglig rengöring
  • Byte behövs regelbundet

Tips för användare av röstventiler

Fungerar din röstventil som den ska? Det kan vara bra att lära sig några tips för att känna igen när det är dags att byta röstventil.

Tores Röst - Tal med röstventil

Dela

Spara till mitt innehåll