Fukt- och värmeväxlare (HME) 

En fukt- och värmeväxlare (HME-kassett) bidrar till att minska slemproduktion och hosta genom att fukta, värma och filtrera luften du andas genom ditt stoma

Vad är en HME?

En HME placeras direkt över ditt stoma, och när luften andas ut, fångas värme och fukt från din utandning i HME:en. Denna värme och fukt tillförs till nästa inandning, innan luften passerar dina lungor. HME:en ger ett litet andningsmotstånd för att hjälpa dina lungor att fungera väl.

HME:er hjälper också till att hålla stora partiklar, såsom små insekter eller matsmulor, borta från dina lungor. Det är viktigt att använda en HME 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. De flesta som konsekvent använder en Provox Life HME dygnet runt upplever färre problem med hosta och slemproduktion.

Vad som händer i dina lungor när du använder en HME och när du inte använder en HME. 

Hur fungerar en HME?

En HME innehåller ett skum som har behandlats med ett speciellt salt; kalciumklorid. Detta fångar upp värme och fukt från luften du andas.

  • När du andas ut genom stomat samlar skummet fukt och varm luft.
  • När du andas in får luften tillbaka fukten och värmen som sparats i HME'n.

Med andra ord, en HME "konditionerar" luften du andas genom att se till att den håller rätt fuktighetsnivå och temperatur för att lungorna ska fungera bra. Tvätta eller skölj aldrig din HME eftersom kalciumkloriden då försvinner och din HME blir ineffektiv.

Att börja använda en HME

För att verkligen uppleva fördelarna med din HME måste du använda HME dygnet runt. Om du inte har använt en HME tidigare kan dina lungor börja producera mer slem inledningsvis. Detta är helt normalt och kommer att lugna sig efter några veckor när dina lungor har anpassat sig till din HME.  

Om du känner ett behov av att hosta, ta bort din HME och täck stomat med en luddfri näsduk. Ibland hinner man inte att ta bort sin HME innan man hostar. Du kan behöva byta ut din HME ifall slem kommer in i den.

Att tala med en HME-kassett

Om du använder en röstventil trycker du bara på din HME för att tala. Den hjälper dig att andas lättare vilket är viktigt eftersom du pausar mellan längre meningar. 

Olika HME:er för olika situationer 

Många kommer fram till att de genom att alltid använda en HME kan leva ett bättre liv och fortsätta att göra många av de saker som de gjorde innan operationen. Det beror på att HME bidrar till att mindre slem produceras, att du hostar mindre, känner mindre irritation i luftstrupen och känner att det blir lättare att andas.

Det finns olika sorters HME-kassetter som är särskilt utformade för att fungera bättre i olika situationer.

Användning av en HME under dagen 

Provox Life Home HME är designad för att förbättra din lunghälsa när du tar det lugnt. Denna HME ger hög befuktning med bekväm andning hela dagen.

Provox Life Go HME gör det lättare att andas när du är ute och går eller ägnar dig åt dina dagliga aktiviteter. Denna HME har en låg profil och en slät rundad form och är mer diskret när du går ut. 

Användning av en HME under natten 

Nu har vi kommit till en av de viktigaste tiderna på dagen: natten. En god natts sömn hjälper dig att få en bättre dag. Så, innan du går och lägger dig, hjälper byte till Provox Life Night HME att minska hostan för mer bekväma nätter. 

Dela

Spara till mitt innehåll