Vård

Att ta hand om din nya trakeostomi kan verka skrämmande till en början men det kommer bli en vana. Rengöring och vård av din trakeostomi och trakealkanyl bör göras dagligen för att upprätthålla god hygien.

Image

Håll din hud frisk

Innan du lämnar sjukhuset kommer din sjukvårdspersonal att visa dig hur du tar hand om din trakeostoma. Det finns några saker som är viktiga; som att hålla kanylen ren och fri från slem, byter förband och nackband samt att du håller huden runt trakealkanylen ren och i god kondition för att förhindra irritation.

Det är vanligtvis lagom att byta ditt förband dagligen, ditt sjukhusteam kommer att ge dig råd. När du byter förband ska du försiktigt rengöra huden runt trakealkanylen med en lätt fuktad kompresss. Du kan även använda en Barriärservett för att skydda huden.

Ta hand om din trakealkanyl

Många trakealaknyler har en innerkanyl och en yttre kanyl. Med dessa kanyler förblir den yttre kanylen på plats hela tiden och innerkanylen kan bytas ut för att rengöra den och förhindra en ansamling av slem. Vissa människor kan också använda en sug och/eller en nebulisator som en del av sin skötsel. Ditt sjukhusteam kommer att visa dig hur du tar hand om din trakealkanyl.

Nackband är viktiga för personer med trakeostomi eftersom de hjälper till att säkra att kanylen håller sig på plats. Det är vanligtvis lämpligt att byta nackband dagligen, om det är möjligt. Ditt sjukhusteam kommer att ge dig rådgivning kring hur och när du ska byta nackband, eller så kanske du har någon som kan hjälpa dig att göra detta. Det är viktigt att vara mycket försiktig när du byter nackband för att säkerställa att kanylen sitter säkert på plats hela tiden.

Dela

Spara till mitt innehåll