Möt Dorenda

Blogg
16 februari 2023

36-åriga Dorenda är en energisk ung kvinna. 2006 opererades hon för sköldkörtelcancer vid Academic Medical Center (AMC) i Amsterdam. På den tiden var hon student, nu är hon volontär på FC Twente, en holländsk fotbollsklubb. Vid sidan av sitt frivilliga arbete är hon patientpedagog och föreläser för sjukvårdspersonal.

Hur var den första perioden efter operationen?

Mentalt var det en utmanande tid. Jag kände mig "trasig" med kanylen och var orolig för hur folk skulle reagera. Direkt efter ingreppet hade jag fortfarande ont och kunde inte prata vilket var väldigt svårt. När jag ser tillbaka, efter en tid, tror jag att det har medfört många bra saker; jag andas bättre, får mer syre, har mer energi och min röst har förbättrats.

Vilken var den största utmaningen efter operationen?

Jag är en väldigt jordnära person, och jag bestämde mig för bara se vad som händer. Utöver det har jag ett gott sinne för humor och självironi. Jag bestämde mig för att vara den första personen i rummet att kommentera min situation och ta itu med den med humor. Ändå upplevde jag också stunder där jag var ensam och slogs av situationen. Den mentala acceptansen av det som hände var en utmaning. Sammantaget är det en berg-och-dalbana med upp- och nedgångar.

Vilket råd skulle du ge till någon som nyligen har genomgått en trakeotomi?

Det är okej att bli chockad över det som hände, men inse att bra saker kommer att komma. Du kommer att kunna andas bättre, ha mer energi och kunna få ut mer av livet. Jag använder mig själv som ett exempel; jag kunde inte göra så mycket längre, men blev mycket mer energisk efter min återhämtning – jag kan gå upp för trappan utan att bli andfådd och kan ge mig ut på cykelturer.

Om någon är tveksam till att använda HME, vad skulle du säga?

Jag är det bästa och sämsta exemplet för sådana människor. Jag vägrade länge att använda en HME. Jag tyckte att det var för synligt och kunde inte tro att något skulle bli bättre av att använda den.

Men under covid-pandemin övertygade min Atos Medical Product Specialist mig att skydda mig själv bättre genom att använda en HME. Nu har jag själv upplevt skillnaden. När jag inte använder min HME hostar jag mer och luften känns torr och irriterar mina lungor. Detta har övertygat mig om att HME har en bra effekt och jag känner mig säker på att råda människor som är tveksamma att prova så att de själva kan uppleva fördelarna.

Hur stödjer Atos Medical dig?

Jag känner mig mycket stöttad av Atos Medical. När man är patient under så lång tid förväntas det generellt sett att man själv tar initiativ till att ordna saker som att beställa produkter. Men det är inte så jag fungerar för jag vill inte behöva tänka på allt själv. Den regelbundna kontakten med personer från Atos Medical, det genuina intresset och stödet i min situation med beställning och underhåll produkter fungerar mycket bra för mig.

Hur skulle du beskriva ditt liv nu?

Jag är glad att jag gjorde proceduren eftersom den förändrade mitt liv. På den tiden var jag fortfarande en studerande. Jag avslutade min utbildning men förklarades inte arbetsför. Det hindrade mig inte från att börja volontärarbeta på FC Twente, vilket är väldigt givande och jag hjälper även mina föräldrar i deras tatueringsbutik. Jag kan vara mig själv och känner inte att kanylen håller mig tillbaka i att uppnå det jag vill uppnå.

Fler artiklar

Läser in...
Läser in...
Läser in...

Dela

Spara till mitt innehåll