Sök
close

Välkommen till Atos Medical

Börja med att välja ditt land.

Sverige
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekräfta ditt val
  • Ditt land:Sverige

Röstventil

Med en röstventil får du den mest naturliga klingande och lättförstådda rösten. Läs mer om vad en röstventil är och vad du ska tänka på när du får din.

Hur det fungerar

En röstventil är en plastapparat, vanligtvis tillverkad i medicinskt silikon. Den kommer att placeras mellan matstrupen (ditt esofagus) och luftstrupen (ditt trachea) under en total laryngektomi eller i en sekundär punktering.

Röstventilen har två flänsar för att hålla den på plats – en vid sidan av matstrupen och en vid sidan av luftstrupen. Mellan dessa flänsar sitter en liten tub som innehåller en envägsventil. Denna ventil öppnas när man talar och stängs när man andas och äter för att förhindra att främmande föremål ska komma in i din luftstrupen (t.ex. saliv, mat eller dryck).

Genom att tillsluta ditt stoma kommer utandningsluften att omdirigeras via röstventilen in i matstrupen. Eftersom denna luft färdas genom matstrupen kommer vävnaden vibrera och skapa ett ljud. Detta kallas för trakeoesofagealt tal (förkortning: TE-tal).

Det moderna TE-talet har visat sig vara den mest framgångsrika metoden för att kunna tala igen efter en total laryngektomi.

Olika typer av Provox röstventil

Provox-systemet erbjuder ett komplett sortiment med standardröstventiler och tillbehör för att förse användare med en god röstkvalitet, låg ansträngning för att prata, enkelt underhåll av apparaten och bärbar komfort.

 

Provox Vega

Provox Vega är en standardenhet som med största sannolikhet kommer att vara din första röstventil. Kliniska studier visar att enheten är mer hållbar och ger den bästa röstkvaliteten, samtidigt som den kräver den lägsta ansträngningen för att tala och är den lättaste att rengöra.

En majoritet av användarna valde Provox Vega som sin föredragna röstventil jämfört med andra på marknaden.

 

Det finns också flera specialröstventiler och tillbehör tillgängliga.