Sök
close

Välkommen till Atos Medical

Börja med att välja ditt land.

Sverige
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekräfta ditt val
  • Ditt land:Sverige

Fukt- och värmeväxlare (HME)

HME-kassetter bidrar till att minska slemproduktion och hosta genom att fukta, värma och filtrera luften du andas genom ditt stoma. Atos Medical erbjuder ett antal olika fukt- och värmeväxlare (HME-kassetter) som är utformade för att passa olika livsstilar.

Varför använda en fukt- och värmeväxlare?

Efter en total laryngektomi, andas du genom stomat i halsen. Detta innebär att luften som når lungorna är svalare och mindre fuktigt än den borde vara. Lungornas reaktion är att producera mer slem och din luftstrupe kan kännas irriterad. Du kan börja hosta en hel del och måste oftare rengöra ditt stoma, vilket kan kännas obekvämt att göra offentligt. De flesta tycker att HME-kassetter är till hjälp.

Titta på denna video om vad som händer inuti dina lungar när du använder en HME-kassett och när du inte använder en.

Hur det fungerar

HME sitter på ditt stoma när du andas genom det, värmer upp luften och gör den mer fuktig i processen. Den gör detta genom att ”fånga upp” värme och fuktighet från utandad luft och sedan överföra den till luften du andas in.

För att verkligen uppleva fördelarna med din HME-kassett, måste du alltid använda den. Om du inte har använt en HME-kassett tidigare kan dina lungor börja producera mer slem. Detta är helt normalt och kommer att lugna sig efter några veckor när dina lungor har anpassat sig till det nya HME-filtret.

Skummet behandlas med saltet kalciumklorid (inte kökssalt).

När du andas ut genom stomat samlar skummet fukt och varm luft.

När du andas in ges fukten och den varma luften som sparats i filtret tillbaka till luften du andas in.

Att tala med en HME-kassett

Om du använder en röstventil trycker du bara på HME-locket för att tala. Enheten hjälper dig att andas lättare, vilket är viktigt eftersom du pausar mellan längre meningar.

 

Olika HME-kassetter för olika situationer

Vi har utformat våra HME-kassetter så att de fungerar i olika situationer, beroende på tid på dagen och vad du gör.

Provox XtraFlow HME - Den bästa HME-kassetten för aktiva användare

Att vara ”aktiv” innebär olika saker för olika människor. Det kan innebära att ta en promenad eller så kan det vara de tillfällen när du är ute och umgås med vänner och pratar mer än vanligt.

Provox XtraFlow HME gör det lättare att andas genom att bevara luften du andas fuktig när du är fysiskt aktiv. Den är mycket bra på att hålla ned slemmet till ett minimum och hjälper dig att hosta mindre. Samtidigt är den diskret, så du kommer inte att känna dig obekväm i sociala situationer. Den är också enkelt att använda med en röstventil – tryck bara på locket för att tala.

Provox XtraMoist HME - Den bästa HME-kassetten för att ta det lugnt

Ibland tar du det lugnt även på dagtid. Det finns tillfällen då du bara vill slappna avoch ta saker i en lugnare takt. Det kan vara när du går upp på morgonen och läser tidningen eller kanske när du förbereder en måltid.

Oavsett så rekommenderar vi i dessa fall Provox XtraMoist HME. Den håller luften extra fuktig och är bekväm att andas genom. Den fungerar på ett liknande sätt för att begränsa hosta och slem till ett minimum, samtidigt som den har en diskret design och är enkel att använda med en röstventil.

Läs mer om Provox XtraFlow HME och Provox XtraMoist HME

Provox Micron - Den bästa HME-kassetten för att skydda

Provox Micron är utformad för att skydda dig när du är ute på stan eftersom du då befinner dig bland en massa människor med följden att bakterier och virus kan vara ett problem. Den är även effektiv om du befinner dig på en plats där luften inte är särskilt ren (t.ex. filtrerar den bort pollen om du arbetar i trädgården).

Provox FreeHands Flexivoice HME - Tala handsfree med en HME-kassett

Vi har skapat Provox FreeHands FlexiVoice för dig som använder en röstventil. Den kombinerar en specialventil med en HME-kassett för att ge dig friheten att tala handsfree.

Det finns två olika alternativ för HME-kassetter att välja på. Dessa är anpassade för olika typer av aktiviteter. Om du är på ett aktivt humör rekommenderar vi ”Flow” HME, medan om du kopplar av är ”Moist” det bästa alternativet.

Provox Luna - Den bästa lösningen för natten

Du ska aldrig underskatta värdet av en god natts sömn. Därför rekommenderar vi att du byter till Provox Luna innan du går och lägger dig. Det håller luften fuktig för att hjälpa dina lungor att förbereda sig för den kommande dagen. Det är lätt att andas igenom och har utformats specifikt för att undvika alla typer av obehag.

”Jag gillar verkligen Luna på natten. Jag sover mycket bättre, den är bekvämare och utsöndrar mycket mindre.”

”När jag såg Luna trodde jag att det skulle vara bra, men jag förstod inte att det skulle vara så här bra!”

 

Provox Luna har en mindre ring, vilket gör det bekvämare att sova med. Det har även en särskild ”hydrogel” som har en lugnande, kyleffekt. Du kan komma att märka att huden känns mindre irriterad, särskilt på morgonen och när du använder ditt dagtidsplåster.

Vill du läsa mer om Provox Micron och Provox Luna?