Sök
close

Välkommen till Atos Medical

Börja med att välja ditt land.

Sverige
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekräfta ditt val
  • Ditt land:Sverige

Rehabilitering lungor

En laryngektomi förändrar hur dina lungor fungerar. Lyckligtvis har olika medicintekniska produkter och hjälpmedel utvecklats under åren för att minska de negativa biverkningar och för att se till att kroppen kan anpassa sig väl.

Våra lungors funktion

Dina lungor är vitala organ. Livgivande syre kommer in i lungorna och överförs till blodet när du andas in luft. Genom utandning av luft, frigörs koldioxid från blodet och kommer ut från kroppen.

Våra lungor behöver varm och fuktig luft

Innan en laryngektomi andas du genom det som kallas för de övre luftvägarna dvs. genom näsan och/eller mun och svalget. Dessa övre luftvägarna – särskilt näsan – konditionerar luften du andas. Den inhalerade luften värms, befuktas och filtreras. När luften når lungorna har den en kroppstemperatur på 37 grader och 100 procent fuktighet, vilket är den fuktnivå som krävs för optimal lungfunktion.

Efter operationen kommer du att andas genom ett stoma i halsen i stället för genom näsan. Därför är inandningsluften inte längre optimalt uppvärmd och fuktad innan den når luftstrupen och lungorna.

Som en reaktion på inandningen av obehandlad luft (om det är för kallt och för torrt), kommer luftstrupen och lungorna att producera mer slem. Detta innebär mer hosta och en högre risk att drabbas av luftvägsinfektioner.

Varför det är viktigt att använda en HME-kassett

Genom att använda en fukt- och värmeväxlare (HME), kan du kompensera för förlusten av övre luftvägsfunktionen i näsan, munnen och halsen. En HME kommer att värma, fukta och filtrera inandningsluften, förbättra det allmänna hälsotillståndet i lungorna.

Vi har utformat våra HME-kassetter så att de fungerar i olika situationer, beroende på tid på dagen och vad du gör. Vi rekommenderar att du använder:

  • Provox Life™ Go HME vid vardagliga aktiviteter utanför hemmet.
  • Provox Life™ Home HME  är perfekt för lugna aktiviteter i hemmet.
  • Provox Life™ Protect HME skyddar mot bakterier, virus och andra luftburna partiklar under vardagliga aktiviteter.
  • Provox Life™ Night HME är utformad för att ge bästa befuktningsförmåga och en behaglig nattsömn.

För att till fullo uppleva fördelarna, är det viktigt att använda en HME-kassett 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.