Sök
close

Välkommen till Atos Medical

Börja med att välja ditt land.

Sverige
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekräfta ditt val
  • Ditt land:Sverige

Tympanostomi

Öroninfektioner är mycket vanliga, särskilt hos barn. De flesta öroninfektioner läks antingen ut av sig själva eller behandlas effektivt med antibiotika. I vissa fall kan emellertid öroninfektioner och/eller vätska i mellanörat bli en kronisk åkomma.

När en infektion och/eller vätska i mellanörat blir kronisk kan det leda till hörselnedsättning, beteendeproblem eller försenad tal- och språkutveckling. I dessa fall kanske audionomen rekommenderar insättning av ett ventilationsrör.

Ventilationsrör, eller tympanostomirör, är mycket små rör som placeras i trumhinnan för att skapa en förbindelse mellan håligheten i mellanörat och den yttre hörselgången. Röret gör att luft kan komma in i mellanörat för att ventilera och/eller tömma vätska från mellanörat i den yttre hörselgången.

De vanligaste indikationerna för insättning av ett ventilationsrör är upprepade infektioner i mellanörat (akut otitis media), eller vätska i mellanörat (SOM – sekretorisk otitis media). Andra mindre vanliga indikationer är en icke-fungerande örontrumpet, en missbildad trumhinna, eller komplikationer efter en infektion i mellanörat som mastoidit (infektion i skallbenet bakom örat).

Vill du lära dig mer om TympoVent?