Sök
close

Välkommen till Atos Medical

Börja med att välja ditt land.

Sverige
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekräfta ditt val
  • Ditt land:Sverige

Tracheostomi

Efter en trakeotomi får du ett trakeostoma, med en trakeostomikanyl som går in i luftstrupen (trakea). Detta förändrar ditt sätt att andas och tala.

När du andas genom ett trakeostoma innebär det att du andas in torr, kall och ofiltrerad luft. Detta irriterar slemhinnan i lungorna, och följden blir att du kan få en ökad slemproduktion och hosta. Genom att använda en HME får du hjälp att återställa de förlorade funktionerna för näsa och mun. Provox XtraFlow, Provox XtraMoist och TrachPhone värmer, befuktar och filtrerar inandningsluften, vilket minskar slemproduktion och hosta.

Det blir möjligt att tala igen genom att täppa till trakeostomikanylen, förutsatt att det finns tillräckligt med utrymme mellan luftstrupen och kanylen. När du täpper till kanylen under utandning, så andas du i stället ut genom näsa och mun. Luften från lungorna passerar stämbanden, och framställer din röst. Du kan tillsluta kanylen direkt med fingret, eller via en HME-kassett. TrachPhone är en HME som innehåller ett lock med en fjäder, som lätt kan tillslutas med ett finger.

När du vill tala utan att använda händerna kan du använda en talventil för att tillsluta trakeostomikanylen under utandning. ProTrach DualCare är en kombinerad talventil och HME-kassett. Genom att vrida på locket till ventilen kan du växla från talläge till HME-läge och tillbaka igen.

Rinks röst

Rinks röst
Rink från Nederländerna har genomgått en trakeotomi. Nu använder han ProTrach DualCare, som är en kombination av en talventil och en HME-kassett. Han berättar vilken betydelse ProTrach har i hans dagliga liv, när det gäller familj, arbete och sport.

Vill du lära dig mer om DualCare?

Sylvias röst

Sylvias röst
Sylvia är 45 år och bor i Nederländerna. Sylvia är mycket sportig och gillar att cykla på sin racercykel. Under vintermånaderna är hon en aktiv skridskoåkare. Sedan tre år har hon ett trakeostoma. Nedan berättar Sylvia om sina erfarenheter av ProTrach DualCare.

”För ungefär ett år sedan fick jag kännedom om ProTrach DualCare. Om jag måste beskriva ProTrach DualCare med ett ord är det frihet. Det är frihet som den här nyskapande talventilen ger mig. På grund av trakeotomin var det inte längre så självklart att prata. Tack vare ProTrach DualCare har detta förbättrats avsevärt.

Fördelen med DualCare är att man inte behöver hålla fingret på HME-kassetten. Det sparar energi och man har bokstavligen händerna fria för annat. Från folk runt omkring mig har jag fått höra att min röst låter bättre med ProTrach DualCare än med en Provox HME. ProTrach DualCare tillsluter stomat väl när den inte är i talläge. När jag inte pratar är det en fördel att jag kan växla över DualCare till HME-läget, i motsats till min tidigare silvertalventil som inte hade denna möjlighet. Silver talventilen stack ut ganska långt och ventilen hördes när jag talade. Jag använder DualCare hela dagen utan att bli trött och dessutom slipper jag det irriterande ljudet. Jag använder 1 till 2 HME-kassetter per dag och de är lätta att byta. Sammanfattningsvis: Jag kommer absolut att fortsätta använda DualCare.”

Finns det något vi kan hjälpa dig med?

Kontakta oss