Sök
close

Välkommen till Atos Medical

Börja med att välja ditt land.

Sverige
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekräfta ditt val
  • Ditt land:Sverige

Vad är laryngektomi?

En total laryngektomi är ett kirurgiskt ingrepp som utförs vid långt gången cancer i eller intill struphuvudet. Ingreppet innebär att hela struphuvudet, som kallas larynx, tas bort. Efter en laryngektomi andas man genom en öppning i halsen i stället för genom näsan och munnen.

Det kan vara en omvälvande upplevelse att gå igenom en total laryngektomi, men du är inte ensam. Fler än 100 000 personer över hela världen har genomgått samma operation, och det är fullt möjligt att få ett bra liv igen.

Konsekvenserna

Struphuvudet har flera viktiga uppgifter. Det innefattar stämbanden som framställer rösten. Dessutom hjälper struphuvudet oss att andas och svälja. Därför leder det inte bara till röstförändringar när struphuvudet tas bort, utan även förändringar av hur man andas, sväljer och känner dofter.

Din nya röst

Vi använder rösten för att uttrycka tankar och känslor. Den är faktiskt en stor del av vår identitet. Om den naturliga rösten går förlorad kan det ha en stor inverkan på förmågan att kommunicera. Den goda nyheten är att det finns flera nya sätt att skapa en röst igen. Efter operationen kommer du sannolikt att samarbeta med en logoped för att lära dig tala igen.

Det finns i huvudsak tre talmetoder som man kan lära sig efter en operation: matstrupstal (esofagealt tal), tal via röstgenerator och tal via röstventil (trakeoesofagealt tal).

Näsans funktioner

Näsan är inte bara till för att lukta med – den värmer upp, fuktar och filtrerar luften du andas. Tack vare detta har luften redan fått kroppstemperatur när den kommer ned i lungorna, och den innehåller även rätt mängd fukt för att lungorna ska fungera normalt.

Efter operationen andas du genom stomat i halsen, vilket gör att du går miste om näsans funktioner. När du andas genom ett öppet stoma sjunker temperaturen och fuktigheten i lungorna. Lungorna reagerar genom att producera mera slem. Det leder till att du måste hosta mer (som om du vore förkyld) och luftstrupen kan kännas irriterad.

Fukt- och värmeväxlare (Heat and Moisture Exchanger, HME) har utvecklats för att kompensera näsans funktioner. Provox Life™ HME:er hjälper till att återställa balansen i lungorna. De används dygnet runt på stomat och hjälper till att upprätthålla värmen och fuktigheten i inandningsluften. På så sätt normaliseras slemproduktionen och hostan minskar. HME-kassetter är mycket viktiga och de bidrar även till att täppa till stomat vid tal.

Vill du veta mer om Provox Life™ HME:er?

Do you have any questions or would simply like to open the dialogue with us?

Låt oss kontakta dig

När du skickat din förfrågan kommer vi att gå igenom den och återkomma inom en arbetsdag.
*Obligatoriska fält
Jag föredrar att bli kontaktad via:

Eller kontakta oss direkt

Sverige
Kundtjänst Tel. +46415 198 20
Växel Tel: +46415 198 00
Se hela kontaktlistan här